Popis
Zozbierané lieskové oriešky sa olúpu a zomleté na jemnú múčku. Po pridaní vody sa táto
hmota praží a následne sa za studena zlisuje. Po prirodzenom usadení v nádobách je olej plnený do
fliaš a prichádza čerstvý na Váš stôl.
Na základe vysokého podielu mononenasýtených mastných kyselín je tento olej vhodný na
prípravu mäsa a rýb pri vyšších teplotách. Pozor však na dosiahnutie bodu zadymenia, ktorý je
definovaný ako teplota, pri ktorej začína olej alebo tuk dymiť, znehodnocuje sa a začína sa chemicky
rozkladať na potenciálne rakovinotvorné látky.
Pôvod suroviny:
Taliansko
Priemerné zloženie mastných kyselín:
Nasýtené mastné kyseliny 7%
Mononenasýtené mastné kyseliny 76%
Polynenasýtené mastné kyseliny 17%
Účinky:
- priaznivo pôsobí na pleť, vyživuje a regeneruje pokožku
- dodáva organizmu energiu
- podporuje imunitný systém
- pozitívne pôsobí aj na nervovú sústavu
- pre svaly a srdce
Použitie v kuchyni:
- do rôznych omáčok
- na palacinky
- do šalátov
- do ovocných šalátov
- do polievok
- do špeciálnych sladkých jedál
- do koláčov
- na mäso a ryby
Skladovanie:
Pri izbovej teplote na tmavom mieste. Po otvorení odporúčame držať v chladničke a spotrebovať do 3
mesiacov.
Pôvod výrobku:
Rakúsko